Лого https://uaserial.net

Netflix вирізав сцену самогубства з «13 причин чому» через Американської асоціації суїцидології

0
786

Момент смерті Ханни Бейкер був вирізаний з серіалу «13 причин чому» через 2 роки після прем'єри

Серіал «13 причин чому» все-таки не зміг вистояти проти тиску громадськості. З дня виходу 1 сезон потрапив під приціл невдоволення безлічі людей і об'єднань. Причин було не менше, ніж в назві серіалу, але головною вважалася так звана «пропаганда суїциду».

За сюжетом, заснованому на книзі Джея Ешера, головна героїня Ханна кінчає життя самогубством через буллінг в школі, відправляючи своїх кривдників і друзям касети із записом історії, що спонукала її на настільки страшний крок. Незважаючи на дійсно депресивний зміст, безпосередньо пропаганди в серіалі, звичайно, не було, але про всяк випадок Netflix почав демонструвати спеціальне відеозвернення від акторів до глядачів перед кожною серією 2 сезони, в якому містилися не тільки слова попередження і підтримки, але і телефони довіри для тих, хто знаходиться в схожій з Ханною життєвої ситуації, а також посилання на спеціальний сайт з профілактики самогубств і знущань у школах.

Однак негативні настрої продовжували міцніти. Зовсім недавно серіал знову звинуватили в просуванні суїциду. Незважаючи на безліч нестиковок в тому матеріалі, він, по всій видимості, став останньою краплею. Netflix вдався до кардинальних заходів і видалив емоційну сцену, безпосередньо відображає самогубство головної героїні. Замість неї на стрімінговом сервісі буде тільки коротка версія, в якій Ханна лише дивиться в дзеркало, а потім ми тут же бачимо реакцію її батьків.

Непросте рішення було ухвалене за порадою фахівців Американської асоціації суїцидології. Асоціація вже опублікувала заяву, в якому крім іншого зазначено, що існують дослідження, згідно з якими подібні важкі сцени в одних випадках можуть допомогти глядачам почати продуктивний діалог і в підсумку забути про суїцидальної настрої, а в інших погіршити і без того існуючу депресію і навіть створити прецедент , а передбачити ступінь впливу на кожну конкретну людину неможливо. Асоціація підтримує рішення по видаленню спірною сцени, особливо з точки зору психології.

У багатьох виникли питання, наприклад, чому це не було зроблено раніше, або надійдуть так само з іншого шокуючою сценою, але вже з 2 сезону. Зовсім скоро нас очікує 3 сезон, і він повинен принести з собою хоча б частину відповідей.

Нагадаємо, що акторська гра Кетрін Ленгфорд, зокрема, в тій самій сцені, принесла їй абсолютно несподівану номінацію на премію «Золотий глобус».

А що ви думаєте про неоднозначне результаті конфлікту навколо «13 причин чому»? Чи є цензура лише ігноруванням проблеми, або навпаки, потрібно було зробити це раніше? Приєднуйтесь до дискусії в коментарях нижче!

Автор: Юлія Будріна
Відгуків 0
Введите два слова, показанных на изображении:*
UASERIAL » Новини » Netflix вирізав сцену самогубства з «13 причин чому» через Американської асоціації суїцидології