Лого https://uaserial.net

«Чорнобиль» HBO: Що в реальному житті сталося з героями і Чорнобильської АЕС

0
1 486

Порівнюємо показане в фіналі серіалу «Чорнобиль» і те, що сталося в реальності: хто помер, хто вижив, а хто живий досі

Фінал міні-серіалу від HBO «Чорнобиль», який став найпопулярнішим в світі за версією IMDb, продемонстрував не тільки логічне завершення історії, а й певні факти про те, чим все закінчилося для її героїв. Їх мета проста: довести, що катастрофа такого масштабу не проходить відразу, і з її наслідками люди живуть до сих пір. На щастя, справедливість восторжествувала (наскільки це було можливо), і відбулося це саме в самому останньому епізоді.

Пропонуємо вам підбірку, що зібрала воєдино відомості про людей і реаліях, які стали предметом інтересу глядачів, і поспішаємо поділитися ними з вами. Можливо, деякі дані навіть зможуть вас здивувати.

Валерій Легасов

Ведучий учений, чия доля тісно пов'язана з подіями в Чорнобилі, Легасов в серіалі найбільш близький до реальності. 27 квітня 1988 року, через 2 роки і 1 день після катастрофи, він дійсно наклав на себе руки. Йому був 51 рік. Правда, в житті невідомо, що саме послужило причиною смерті вченого, але серіал рішуче заявляє про суїцид як результаті трагедії в Чорнобилі. Це побічно підтверджує інтерв'ю дочки Легасова Інги Валеріївни, яка в 2017 року розповіла газеті «Московский комсомолец», що катастрофа сильно змінила її батька. Існують також теорії змови про вбивство, яке було замасковано самогубством, але правда це чи вигадка, ми, швидше за все, вже ніколи не дізнаємося.

Ядерні реактори РБМК

Як і показали у фіналі серіалу, людський фактор, помилки і переоцінювання своїх можливостей зіграли основну роль у трагедії і вплинули на її наслідки, але сама катастрофа сталася не на порожньому місці. Реактори РБМК мали великий недолік, пов'язаний з паливом, який міг призвести до вибухів, що і сталося в Чорнобилі. Тільки після смерті Легасова і обговорення його точки зору з наукових колах було прийнято рішення модернізувати РБМК.

Борис Щербина

Борис помер через 4 роки і 4 місяці після катастрофи в віці 70 років. У дні після Чорнобиля він продовжував грати ту ж важливу роль, що і під час аварії.

Віктор Брюханов, Анатолій Дятлов і Микола Фомін

Люди, «відповідальні» за аварію на Чорнобильській станції, були засуджені до 10 років каторжної роботи. Після звільнення Фомін відправився працювати на АЕС в Калінінграді. Дятлов був амністований через всього лише 5 років ув'язнення і помер в 1995 році через захворювання серця, пов'язаного з радіаційним опроміненням. Брюханов також був звільнений достроково і зараз проживає в Україні. Він досі стверджує, що деякі з реальних причин аварії так і залишаються прихованими.

Людмила Ігнатенко

Дружина одного з чорнобильських пожежників в реальному житті не тільки зіткнулася з загибеллю чоловіка і новонародженої дочки, а й пережила кілька інсультів, після чого лікарі повідомили, що вона більше не зможе мати дітей. На щастя, вони помилилися, і зараз вона живе в Києві разом з сином.

Люди на залізничному мосту

В 1 серії нам показали групу людей, що спостерігають за тим, що відбувається на електростанції. Несамовиті кадри переслідують глядачів, адже в цій сцені діти щасливо грали зі своїми батьками. Ніхто з тих, хто був на мосту в той день, не вижив. Пізніше його назвали Мостом Смерті.

Шахтарі

Близько 400 осіб прибули на місце події для запобігання глобальним наслідків вибуху. Згідно фіналу серіалу, не менше сотні з них загинули до досягнення 40-річного віку.

Плавці

Одним з найбільш страшних подій серіалу стала сцена, в якій 3 людей добровільно погоджуються пірнути в забруднену воду реактора, щоб запобігти ядерне плавлення. Хоча в серіалі сказано, що ніхто з них не вижив, в реальності все троє пройшли госпіталізацію, а двоє з них зараз все ще живі.

Зона відчуження

Так називають територію навколо станції в Україні та Білорусі, куди вхід людям досі переважно заборонений, по крайней мере, в Україні. З Білоруссю, як виявилося, все не так просто. Безліч жителів повертаються на заражені землі, і, як вважають західні ЗМІ, всьому виною пропаганда. Так чи інакше, в Білорусі трохи інше ставлення до радіоактивних наслідків вибуху.

Чорнобильська АЕС

Сама станція все ще існує. Неушкоджені реактори продовжували працювати ще кілька років після події, причому не без ексцесів. У жовтні 1991 року реактор №2 загорівся і був зупинений. №1 був зупинений в листопаді 1996 року, а в 2000 році настала черга реактора №3. Всі 3 реактора в даний час знаходяться на стадії зняття з експлуатації. Що стосується реактора №4, в 2017 році завершили будівництво нової сталевий захисної оболонки. Передбачається, що вона зможе захистити світ від радіоактивних останків на найближчі 100 років.

Автор: Юлія Будріна
Відгуків 0
Введите два слова, показанных на изображении:*
UASERIAL » Новини » «Чорнобиль» HBO: Що в реальному житті сталося з героями і Чорнобильської АЕС