Лого https://uaserial.net

«Гра престолів»: Повний аналіз військової стратегії Битви за Вінтерфелл

0
1 132

Докладний розбір Битви за Вінтерфелл в 3 серії 8 сезону серіалу «Гра престолів»

«Гра престолів» подарувала нам неймовірну Битву за Вінтерфелл, яка зайняла всю 3 серію фінального 8 сезону, і, хоч би якими були враження від перегляду у різних глядачів, її видовищність, масштаби, складність виконання, 55 ночей безперервних зйомок, безліч убитих персонажів і несподівані сюжетні повороти однозначно увійдуть в історію екранних битв! Спеціально для тих, хто залишився в захваті, і особливо для тих, хто незадоволений сюжетом або темрявою епізоду, ми склали відповіді на основні питання про Битву за Вінтерфелл, веденні бою, долі персонажів і багато іншого! Тут кожен глядач напевно знайде те, що шукає з самого моменту прем'єри серії.

Яким був план бою?

Багатьох людей всерйоз обурило те, що відбувається під час Битви за Вінтерфелл, і внаслідок цього з'явилося чимало запитань. Але, як би сумно це не звучало, все основні відповіді були дані в попередній 2 серії, яку даремно охрестили «прохідний». Збори центральних дійових осіб для планування оборони нам показали більше як хвилину слави Брана Старка, так як персонаж нарешті поділився мудрістю триокого Ворона, розповівши іншим, чого саме хоче Король Ночі. Влаштувало вас то пояснення чи ні, але Король Ночі прагне стерти життя з лиця землі, створивши вічну темряву. Це поєднується з іноді навіть занадто активною допомогою людству від Бога Світла, який, очевидно, не зацікавлений в подібному і тому відправляє в світ Азора Ахая, Обіцяну Принцесу, здатну вбити Короля Ночі, якій, як з'ясувалося, стала Арья Старк. Це логічно, адже інакше навіщо богу бути настільки зацікавленим в справах людей?

Другий аспект одкровення Брана, який також дуже важливий, це бажання Короля Ночі вбити його самого, триокого Ворона, так як він є «пам'яттю світу». Здібності Брана відкривають йому безмежний доступ до всього, що коли-небудь траплялося або відбувається в даний момент. Деяким глядачам така мотивація одного з найсильніших лиходіїв «Ігри престолів» здалася слабкою, але якщо подумати над цим, Бран знає все, включаючи минуле самого Короля Ночі, в якому можуть міститися підказки на слабкі місця і спосіб його умертвіння. Так і виявилося, хоча Бран і не був замішаний в цьому напряму, але Арья змогла потрапити кинджалом в потрібне місце на тілі Короля Ночі (той самий, в яке Діти Ліси колись встромили шматок обсидіану, проводячи ритуал зі створення свого жахливого творіння).

Таким чином, головною надією живих в Битві за Вінтерфелл стало не саме бій з ходоками, яке, враховуючи нерівність сил, заздалегідь приречене на провал, а вбивство Короля Ночі перш, ніж все загинуть. В іншому випадку у решти Вестерос не було б жодних шансів, адже 2 дракона, 3 армії і знання, якими володіють Джон, Сем, Бран і інші, є потужною силою. Так що основне бій було швидше жахливої ​​жертвою заради життя на планеті. Його сенс був у тому, щоб дати час Дейенеріс і Джону на драконах знайти і вбити Короля Ночі, якого вони виманили від інших в богорощу, зробивши Брана приманкою. Нагадаємо, Король Ночі поставив на ньому мітку, ще коли Бран перебував за Стіною, і тепер завжди знає, де він, а тому обов'язково прийде, але, зрозуміло, не відразу.

Ось чому ця битва наповнена особливим драматизмом. Король Ночі занурив Вінтерфелл в довгу ніч, і лише промінчик надії осявав шлях хоробрий війнам, загиблим, щоб інші жили.

Як планувалася оборона замку?

Було очевидно, що довга облога не входить в плани Короля Ночі, і з таким військом йому не складе труднощів захопити замок дуже швидко. Але в такому випадку ні кінні дотракійци, ні Бездоганні не зможуть боротися в повну силу, адже на невеликих вулицях і внутрішніх дворах Вінтерфелла навіть військо сіверян розгорнулося б з працею. Згадаймо, що для розселення прибулих використовувалися поля поблизу і намети, тому що в самому замку просто не було достатньо місця для 3 армій. Тому, очевидно, було прийнято рішення дати бій на відкритій місцевості, таких вигідних умовах для дотракійской орди.Стени замку, траншея, стріли, все було серйозно оснащено драконівським склом для захисту. Також траншею планувалося підпалити драконівським полум'ям, коли відступаючі сховаються за воротами замку. На жаль, немагіческое полум'я не спрацьовувало через холодну магії Короля Ночі, а дракони виявилися позбавлені видимості через буревій. На стінах замку розташувалися лучники, що прикривають відхід при відступі. Також на поле битви були присутні требушети, які не зіграли великої ролі. Це облогові знаряддя, як правило, не використовуються в захисті. Тож не дивно, адже Дейенеріс планувала захоплювати міста, а не оборонятися від нежиті. Звичайно, їх можна було розташувати в лісі неподалік, але швидше за все, було вирішено не рассредотачиваемого війська, адже якщо мерці відріжуть шлях до відступу, ті, хто орудують требушети, виявилися б в смертельній пастці. Можна сказати, що захист була продумана досить, щоб дати Джону і Дені час для вбивства Короля Ночі, особливо з огляду на швидкість пересування армії ходоків, яка не зупиняється на привал, що не перечікує негоду і постійно поповнюється новими жертвами по шляху.

Навіщо «злили» дотракійцев?

Серед глядачів популярна думка, що дотракійци впали в цьому бою абсолютно марно, але цьому є як мінімум 2 розумних пояснення. По-перше, це класичне ведення бою у війську, в якому є як кіннота, так і піхота. З цієї тактики кіннота клином нападає на вороже військо, відтісняючи його назад і вносячи хаос в стрункість рядів (ми бачили дієвість такого маневру в бою на тракті з Ланністера в 7 сезоні). Потім піхота мала завершити справу, і перемога у вас в кишені, особливо з такими хорошими наїзниками і безстрашними війнами, як дотракійци. Але потрібно розуміти, що чисельна перевага зіграло жахливу жарт, і вони фізично не змогли виконати маневр, як зазвичай, навіть будучи озброєними драконівським склом і полум'ям від Мелісандра.

А по-друге, кинематографичность моменту, коли вогні зброї дотракійцев загасають один за іншим, разюча, вона створює відчуття страху перед невідомим, безнадійності і, звичайно, виглядає ефектно. Не варто забувати, що це серіал, в якому люди не носять шапки на далекій півночі, де замерзає вода, багато льоду і снігу, просто тому, що актори в шапках будуть виглядати не так добре, і їх впізнаваність на відстані різко знизиться. Реалістичність важлива, але це все-таки телевізійне шоу. Жодної армії так чи інакше не вистояти перед полчищем мерців, так що красива смерть - це найкраще, що творці могли дати орді дотракійцев.

Чому цінні війни начебто Брієнном, Сірого Хробака і Джеймі виявилися в авангарді?

Зрозуміло, це вкрай небезпечна позиція, адже ймовірність загинути тут набагато вище. Можливо, їм варто було більше берегти кращих бійців і не ставити їх попереду інших. Думаю, що кинематографичность зіграла тут не останню роль, адже кадр виглядає набагато краще, коли саме знайомі обличчя очолюють атаку. Цим грішать всі фільми з подібними «історичними» битвами. Крім того, вони набагато більш досвідчені, тоді як багато сіверяни ніколи не брали участь в боях, і зобов'язані вести за собою інших. Адже якщо перші ряди здригнуться або, що ще гірше, побіжать назад, можна вважати, що все скінчено. Настільки ганебного відступу не потрібно було нікому з них, тим більше командиру флангу Бриенне Тарт або командиру Бездоганних Сірому черв'яків.

Як використовувалися дракони?

Через викликану Королем Ночі бурі нам здається, що більшу частину часу Дейенеріс і Джон провели, в прямому сенсі блудивши в небесах. Однак як ще можна використовувати драконів, крім як для атаки зверху? В даному випадку Дейенеріс і Джон, вирішивши поки відкласти захист Брана на потім, вирушили палити мерців драконівським полум'ям, і саме тому Король Ночі наслав справжній шторм. Дракони сильно залежні від погоди і вітру, а загальна установка на реалістичність Битви за Вінтерфелл зробила деякі моменти з їх участю недостатньо яскравими (як в прямому, так і в переносному сенсі).

Головною метою для Дейенеріс і Джона був пошук Короля Ночі, щоб випробувати на ньому «дракаріс». Це вдалося зробити їм обом, причому Джон воював з Візеріоном, а після цього Дейенеріс змогла атакувати залишився без захисту Короля Ночі. На жаль чи на щастя, але полум'я дракона не подіяло на нього, про що у нас є детальний розбір. Так чи інакше, Дрогон і Рейгаль зробили все, що від них залежало в цій битві. Це не було просто, тому що в іншому випадку нам було б нецікаво спостерігати за боєм непереможних драконів з непереможним Королем Ночі. Дракони, як ми вже знаємо, зовсім не ідеальні і смертні, але це дозволяє більше співпереживати їм і їх наїзникам в битві.

Чому не використали воду, підпалених солому і смолу?

З огляду на побачене під час битви, це було б позбавлене всякого сенсу. Справа в тому, що Король Ночі скористався своєю суміжній магією, щоб заморозити траншею, не дозволяючи полум'я запалюватися, і тільки втручання магічного вогню Мелісандра змогло хоч якось затримати мерців. Після вилазки Джона і його загону за Стіну ми знаємо, що померлих не страшний лід, і вони без праці перетинають застигле озеро. В даному випадку було б так само.

Здається, розпечена смола не зможе вбити мерців, адже проти них спрацьовує тільки вогонь і обсидіан. Втім, тепер ми цього не дізнаємося. Але можна не сумніватися, що подібні заходи були б настільки ж тимчасовими, як і палаюча траншея, тому що мерців було дуже багато, і смоли на все військо в Вінтерфелле явно б не вистачило (якщо вона була у сіверян взагалі).

Чому не можна було просто сидіти в замку?

У серії дуже явно показано, наскільки швидко армія Короля Ночі прорвала б оборону укріплень. Через велику кількість мерців вони просто нахлинули на замок живий хвилею. Битися в невеликих внутрішніх дворах ні Ідеальним, ні тим більше кінним дотракійцам було б украй важко. Живі прийняли рішення боротися до кінця, і їх до останнього не залишала надія на позитивний результат, тому потрібно було дати бій на своїх умовах, нехай його результат виявився плачевним, але цього часу було достатньо для Арьи і її кинджала.

Чому не подумали про мерців в крипті?

У додаткових матеріалах про закулісся Пітер Дінклейдж, виконуючий роль Тіріона, каже, що ніхто просто не подумав про це. Всі думки наших полководців були зайняті армією, а не висохлими трупами в крипті. Чи може Король Ночі, що воскрешає мерців, підняти когось із могил на такій відстані? Це питання не сплив ні на одному з військових зборів. Думаю, всі були впевнені, що в разі чого сховалися в крипті захистять надійні кам'яні могили, проте камінь на подив легко піддався цим моторошним мумій. Тіріон і Санса навіть дали ходокам невеликий бій, проте ці кадри не увійшли до фінального монтаж.

Чому Король Ночі не став піднімати мертвих відразу?

На самом деле, ему это не было нужно. Посудите сами, зачем ему это? Его армия не истощается и не иссякает. После битвы он поднимает убитых и ведет их за собой к следующим жертвам. Он сделал это, когда ему было нужно, так как сражение с Джоном Сноу его не интересует. На тот момент битва уже была им выиграна, поэтому его вряд ли интересовало что-то кроме убийства Брана. 

Як можна вбити ходка?

Мертвих не можна вбити ніяк, крім зброї з драконівського скла або валірійской стали. Саме тому спочатку Джон Сноу відправився на Драконівські камінь, щоб попросити у королеви Дейенеріс дозволу на видобуток обсидіану в місцевих шахтах. Ковалі на чолі з Джендрі Баратеонов день і ніч працювали в Вінтерфелле, щоб забезпечити всіх воїнів зброєю з драконівського скла. Так що мерці вмирають, є нанести їм каліцтва саме обсидіаном. Швидше за все, це пов'язано з магією, що створила Короля Ночі, так як Діти Ліси використовували саме обсидіан в свій страшний ритуалі. А валірійская сталь працює, так як гартувалася в полум'я дракона, яке також знищує нечисть.

Чому вижили тільки центральні персонажі?

У фіналі серії нам показують, що вижили, шоковане спостерігають за падінням армії Короля Ночі. Здається, ніби серед них тільки відомі нам герої: Джеймі і Брієнна, Санса і Тіріон, Варіс, Міссандея, Дейенеріс. Причому багато хто з них стоять на горах трупів, але при цьому є єдиними вижили. Але це не зовсім вірно.

Вінтерфелл - це величезний замок. У нього безліч стін, внутрішніх дворів і укріплень. Якщо говорити про Джеймі і Брієнном, нам показали тільки одну зі стін. Безперечно, вони є єдиними вижили в тому квадраті, але це не дивно, з огляду на їх бойову підготовку. Багато сіверяни взагалі вперше взяли в руки мечі, а противникам немає кінця, так що загинути в подібній битві зовсім екстраординарне дію. Швидше за все, тих, що вижили набагато більше, але показувати їх нам не було сенсу, так як глядачам не цікавить доля незнайомців. Ми виразно побачимо їх в наступній 4 серії.

Наступна 4 серія вийде на екрани 6 травня. Про те, що буде з нашими улюбленими героями далі і кого Арья може вбити наступним, читайте тут. У вас ще залишилися відповіді, або ви будете їсти, що доповнити? Залишайте коментарі нижче!

Автор: Юлія Будріна
Відгуків 0
Введите два слова, показанных на изображении:*
UASERIAL » Новини » «Гра престолів»: Повний аналіз військової стратегії Битви за Вінтерфелл