Лого https://uaserial.net

Дейенеріс vs Серсея: Хто справжня Божевільна королева «Ігри престолів»?

0
1 045

Хто стане Безумной королевою «Ігри престолів»?

Наближається головна битва в історії Семи Королівств, в якому зійдуться сили 2 королев - Дейенеріс і Серс. У зв'язку з цим, а також з останніми подіями 4 епізоду серед шанувальників знайшла нове дихання теорія про Безумной королеві. Однак навіть фанатам важко визначитися з кандидатурою на цю непросту роль. Ми вирішили зібрати інформацію з серіалу про обох королев і постаратися максимально неупереджено розібратися, що ж з них найбільш ближче до звання Безумной королеви.

Теорія про Безумной королеві говорить, що одна з нинішніх правительок повторить долю Божевільного короля Ейріса II Таргаріена, який також є батьком Дейенеріс. Ейріс був останнім королем Вестерос зі своєї династії, так як його скинув Роберт Баратеон. Ейріс став жертвою параної, бачачи колом ворогів, він здійснював жахливі вчинки, наприклад, заживо спалив діда і дядька нинішніх Старков. Коли повстання підійшло до столиці, Ейріс наказав спалити всю Королівську Гавань диким вогнем, але Джеймі Ланністеров зупинив короля, після чого отримав прізвисько царевбивці.

Звичайно, у випадку з королевами мається на увазі не справжнє безумство, пов'язане з особливостями психіки, а схожість з Божевільним королем в справах і планах. В основному, відповідно до фанатської теорії, Безумной королеві пророкують долю знищити Королівську Гавань і всіх її жителів в полум'я, як це хотів зробити Ейріс Таргаріен.

Невеликий дисклеймер: звичайно, по-хорошому кожен з цих пунктів міг би скласти окрему книгу, але нам потрібен короткий огляд, так що ми постараємося вмістити неосяжне, а саме, діяння і характери наших королев, в кілька найбільш інформативних абзаців.

Сім'я

Серсея росла в найбагатшій сім'ї Вестерос і ні в чому не потребувала. З дитинства вона була обіцяна в дружини принца, і її саму дуже легко було прийняти за принцесу. Але не все було чарівно в маленькому королівстві Серс. Смерть матері під час пологів залишила глибокий відбиток на особистості дівчинки. Вона зненавиділа молодшого брата Тіріона, до того ж володів вродженими особливостями, з його першого подиху, і цю ненависть можна назвати смертельною. Крім того, Серсея була обділена в порівнянні з братом-близнюком Джеймі в заняттях і уваги батька, культової в її очах фігури. Джеймі ростили як хлопчика і майбутнього спадкоємця роду, він навчався битися на мечах, їздити верхи, осягав ази історії та політики, а її в цей час змушували займатися традиційно жіночими речами, необхідними справжнім леді хіба що для того, щоб вдало вийти заміж, і Серсея щиро не розуміла, чому в суспільстві її сприймають не так, як брата.

Дейенеріс більшу частину свого життя була в бігах. У дитинстві король Роберт неодноразово посилав за вижили Таргаріенов найманих вбивць. Потім владолюбний брат, схиблений на повернення трону тільки заради помсти і приємних бонусів корони, буквально продав її за дружину, як він сам говорив, необтесаному Табунщик з абсолютно іншими звичаями, навіть не знає мови. Зрозуміло, щасливі моменти в дитинстві Дені були, як і у більшості дітей, адже зазвичай їх з братом переховували у себе забезпечені люди. Втім, в серіалі про це нічого не говориться. Ясно лише, що Дені в 1 серії, що не яка сказала ні слова проти спочатку підозріло обглядивающему її братові, а потім і дивним нареченому, кардинально відрізняється від нинішньої Дені і створює враження наївної і навіть трохи заляканої дівчинки.

Яким би несправедливим і сексистським не було дитинство Серс, на неї абсолютно точно не полювали наймані вбивці. Крім того, з народження Тіріона вона проявляла жорстокість і агресію, ясна річ, що так вона справлялася з горем від втрати матері, але все ж бал божевілля дістається їй.

Заміжжя

В обох випадках подружжя справили великий вплив на розвиток героїнь. Але якщо Дені як могла намагалася стати Кхалісі і досягла успіху в цьому, незважаючи на безліч розбіжностей, починаючи з банального нерозуміння мови, традицій і звичаїв, завершуючи іншим кольором шкіри і в цілому не найвищим положенням дружин Кхала в кхаласаре, то обруч так і не вдалося знайти спільну мову з Робертом (хоча складно судити, чия саме це була вина). Як не дивно для зніженої дівчата блакитних кровей, Дейенеріс стала своєю для суворих дотракійцев і завжди стояла за свій народ (згадайте, як Візеріс почав ображати табунників і отримав рішучу відсіч від їх «не королеви, а Кхалісі»). Дені цікавили і питання справедливого правління, коли вона, на свою біду, врятувала жінок розграбованої села, включаючи Міррен Маз Дуур.

Серс ніколи не хвилювала політика, все що вона робила в цьому відношенні, було підпорядковане бажанням прислужитися батькові, Тайвіну Ланністера, у якого, мабуть, було чимало таємних планів по захопленню влади. Про це свідчать великі позики короні, які виявив Тіріон, коли був правицею. При цьому ясно, що Серсея якщо і була в цьому замішана, то лише як пішак або помічниця, так як Тайвін не рахував потрібним присвячувати дочка в важливі справи. Тільки після смерті Роберта і Тайвіна Серсея нарешті звільнилася від цього непідйомного гніту боргу і зобов'язань.

Потрібно також відзначити зв'язок Серс з братом Джеймі. У серіалі не ясно, коли вона почалася, але те, що їй не завадило заміжжя королеви, очевидно. Всі діти Серс були дітьми Джеймі, а не її законного чоловіка короля. Окремо можна згадати материнство. Хоч Дейенеріс і не має дітей, вона називає себе Матір'ю Драконів. Забавно, але факт: якимось незбагненним чином її дракони виховані краще, ніж Джоффрі Баратеон.

Правління

Справжній період правління і для Серс, і для Дейенеріс почався з моменту смерті їхніх чоловіків. Кончина Дрогобич була неймовірно трагічною, і яка втратила дитину Дейенеріс довелося зробити своєрідний «стрибок віри», увійшовши в полум'я похоронного багаття з 3 драконьими яйцями, які були її головним скарбом. Як правителька, вона оголосила, що ті, хто підуть за нею, будуть рівні, немов брати і сестри. Жертва Кхалісі торкнула частина дотракійцев з кхаласара Дрогобич, і вони залишилися. Зрозуміло, ніхто не думав, що вона залишиться жива, та ще й явить на світло 3 драконів. З цього часу головною метою Дені, крім далекого і нереалістичного досягнення залізного трону, стала турбота про її кхаласаре. Як королева Міеріна, Дені постійно брала просять і намагалася полегшити життя своїх підданих. Одним з таких кроків стало нелегке, але героїчне рішення замкнути її дітей, 2 драконів Рейгаля і Візеріона, в катакомбах під пірамідами, щоб ніхто людей більше не постраждав в результаті їх полювання або ігор.

Серсея придбала влада поза правом успадкування, коли її син Томмен і діюча королева Маргеріт загинули в результаті масштабного масового вбивства, скоєного нею власноруч. Серсо важлива лише влада як така, народ її не цікавить. Зараз вона править лише тому, що ніхто не наважився оскаржити її право на престол після вибуху септи Бейлора, і, звичайно, всім відомо, що вона зробить зі зрадниками. Але вона знову вразлива через загрозу з боку Дейенеріс, і її повернення від сильної і владної політичної фігури до ролі Серс, брешуть і лестить заради прихильності чоловіка (в даному випадку, Еурона Грейджоя), як в 1 сезоні, можна назвати одним з найбільш розчаровують падінням на карті розвитку персонажа в серіалі.

Жорстокість

Є певні моменти в долі обох королев, які зазвичай називають ознаками прояви в них рис Божевільного короля.

Для Серс це, безсумнівно, вибух септи Бейлора, культової споруди Королівської Гавані, в якому знаходилося безліч людей, в тому числі її вороги Його Воробейшество і королева Маргеріт. Але у настільки екстраординарного і воістину жорстокого вчинку є цілком логічне пояснення. Серсея готова на все заради захисту своєї сім'ї, і, звичайно, власної безпеки. Його Воробейшество і його культ не тільки зганьбили всю королівську сім'ю, вони знущаннями і ув'язненням зломили дух обох королев і маніпулювали юним королем Томменом, представляючи пряму загрозу дитині Серс і трону. Вибух, який подарував серсо корону, був актом самозахисту і помстою одночасно. Правда, жорстокість помсти настільки вразила Томмена, що залишився без королеви і розуміла, якою людиною стала його мати, що бідний король наклав на себе руки. На жаль, Серсея спеціально запросила на суд в Септ більшу частину знаті, щоб прибрати всіх конкурентів разом. Там було чимало тих, хто не був винен ні в одному злочині проти Серс або її дорогого сина. Хоч як би захоплювали стійкість і сила волі Серс, потрібно враховувати цей фактор.

Для Дейенеріс все не так однозначно. Знавці називають найжорстокішими моментами в її історії розп'яття работорговців, а також спалення лорда Тарле і його сина. Дейенеріс по-справжньому молодий правитель, і вона робить помилки, як багато інших. Серед убитих работорговців були ті, хто виступав проти, але інші розіп'яли безліч дітей-рабів, просто щоб засіяти її шлях до міста їх трупами і поглумитися над нею. Ми бачили, наскільки жахливі форми приймає рабство в Ессосе, навіть якщо серед работоргівців знаходяться гідні люди. Мета Дені покінчити з рабством благородна, а вона і сама йде на жертви, щоб її досягти. Лорд Тарле був гідною людиною, і ми бачили, що в розмові з Семом її рішучість здригнулася, але вона не обманула: королева перемогла в бою і дала ворогам можливість вижити, перейшовши на її бік, а Тарле відмовилися. На жаль, під час війни за престол іноді потрібна тверда рука, навіть якщо вона тримає батіг. Серсея мучить своїх ворогів в темницях Червоного замку. Дейенеріс не захоплюється подібними речами, її цікавить тільки справедливість, можливо, в майбутньому їй вдасться зважувати свої рішення ретельніше і правити більш розумно.

Жага влади

Обидві королеви хотіли б залучити і зберегти залізний трон, проте Серсея готова заради цього на все, включаючи вбивство улюбленого брата і коханця Джеймі, кара нелюбимого брата Тіріона за злочин, якого він не скоював, і поділ ложа з неприємним для себе Еуроном Грейджоя, щоб дістати його флот. Дені навіть змогла відкласти війну за трон заради захисту Вестерос від армії мертвих на Півночі. Для неї люди поруч з нею не є просто пішаками.

Для Дені і Серс залізний трон є способом виживання. Вони обидві нажили собі чимало ворогів, причому Дейенеріс не в безпеці, навіть будучи дружиною Кхала десь за Вузьким морем. Теоретично, Серсея могла б стати леді Утеса Кастерлі і піти на спокій, але вона просто не може цього зробити за своєю натурою. Та й кому в такому випадку дістанеться престол? Вона пожертвувала всім заради трону, і не збирається здаватися, навіть якщо ставки занадто високі. Коли ти вступаєш в гру престолів, ти перемагаєш або вмираєш, і Серсея готова піти на цей ризик.

Ведення війни

Якщо вибирати більш демократично налаштовану королеву, Дейенеріс відклала війну всього свого життя, щоб захистити світ людей десь на незнайомому їй Півночі, причому шанси не тільки втратити військо, а й померти самій були досить високі, але вона не відступила. Серсея ж спеціально зібрала всіх жителів Королівської Гавані біля себе, щоб зіграти на шляхетність Дені і зробити Червоний замок небажаної мішенню. Вона обдурила суперницю і сіверян, не виконавши умови укладеного миру, і проігнорувала загрозу з боку Короля Ночі, вирішивши в разі чого бігти самої, кинувши народ на смерть. А коли одна королева спробувала влаштувати мирні переговори, інша стратила її радницю у неї на очах.

Хто ближче до звання Безумной королеви? Вирішувати вам! Якщо ви не згодні з якимось з пунктів або всіма разом, напишіть свою версію історії в коментарях нижче та станьте новим мейстер Цитаделі. Так чи інакше, історію пишуть переможці, а їх імена ми дізнаємося в 5 серії 13 травня!

Оновлене 13 травня

Здається, тепер ми знаємо відповідь на це питання. Безумовно, Серсея поводилася по-справжньому шалено, до останнього вірячи в дурну надію про свою перемогу, і розпаливши полум'я дракона смертю Міссандеі і Рейгаля. Але Битва за Королевську Гавань розставила все по своїх місцях. Знищення міста стало першим кроком (вірніше, стрибком) Дейенеріс до звання Безумной королеви, адже вона виконала волю свого батька і спалила всіх, хто стояв біля неї на шляху, хоча це не було необхідним.

На жаль, Дейенеріс повинна була стати тим, хто зламає колесо, поверне гру престолів на користь жителям, а не можновладцям. Але вона сама зламалася під тиском, нелюбов'ю і страхом. Залишившись зовсім одна, в несподівано чужій країні, відчуваючи, що все від неї відвернулися, вона поставила помста вище свого кредо і впала як ніколи низько.

Наступний, фінальний 6 епізод вийде 20 травня. І боже, бережи королеву!

Автор: Юлія Будріна
Відгуків 0
Введите два слова, показанных на изображении:*
UASERIAL » Новини » Дейенеріс vs Серсея: Хто справжня Божевільна королева «Ігри престолів»?